Fii pregătit pentru lumea virtuală !!!

Din ce in ce mai des facem cumpărături virtuale pe internet. În 2006, cumpărătorii europeni au cheltuit peste 100 de miliarde de euro ( aproximativ 350 de miliarde RON) pe achiziţii online, iar unii analişti sunt de părere că această cifră se va dubla in următorii cinci ani.

A cumpăra prin intermediul internet-ului reprezintă o modalitate rapidă şi convenabilă. Doar cu un clic poţi compara preţurile din zeci de magazine din întreaga lume si pentru că magazinele virtuale nu au aceleaşi cheltuieli de ăntreţinere ca şi marile magazine, deseori preţurile sunt mai mici

DE LA CINE CUMPERI?

Când faci cupărăturionline, nu poţi fi totdeauna sigur de la cine cumperi. Dar, magazinele virtuale serioase, cu prestigiu, îşi afişează întotdeauna pe site-ul web coordonatele – numărul de telefon, adresa poştala şi cea electronică. Aproape toate site-urlie îţi permit să plăteşti cu cardul bacar, iar companiile de credit te protejează împotriva utilizării frauduloase a cardului tău. Altele – cum este PayPal – îţi oferă posibilitatea de a folosi sisteme de plată online sau permit transferurile bacare.

CARE ESTE COSTUL REAL?

Nu uita, dacă faci cumpărături online, probabil va trebui să plăteşti o taxă poştală de livrare. Unele site-uri nu percep taxa de livrare, dacă suma cheltuită depăşeşte un anumit nivel sau dacaă eşti de acord să aştepţi cateva zile până la sosirea produselor. Livrarea în ziua urmatoare costă de regulă, mult mai scump. Fiecare site ar trebui să precizeze exact la cât se ridică taxa de livrare şi când va sosi comanda.

Dacă faci cumpărături de la o companie alfată in afara UE, asigură-tecă are capacitatea de a-ţi trimite produsele; unele site-uri americane vând numai clor care locuiesc în Statele Unite. S-ar putea să fii nevoit să plăteşti taxe vamale pentru bunurile importate în UE, iar taxele diferă de la caz la caz şi costurile de transport sunt de obicei mai ridicate, în plus atunci când faci cumpărături din afara UE, nu eşti la fel de bine protejat din puncde vedere juridic. Dacă se întâmplă ceva, s-ar putea să-ti fie greu sau chiar imposibil sa recuperezi suma pe care ai achitat-o.

NU UITA DE TVA !

Dacă site-ul de pe care cumperi are seduil în UE, preţul va include TVA (taxa pe valoarea adăugată), pentru majoritatea produselor. Valoarea TVA este diferită în ţarile europene, dar daca te afli in România şi cumperi soft-uri în valoare de circa 523 RON de la o companie irlandeză, la suma respectivă se adauga TVA de 21 % adica vei plăti circa 633 RON. Verifică în totdeauna pe site care este valoarea TVA înainte de a cumpăra ceva.

DAR DACĂ AI PROBLEME?

Trebuie neapărat să tipăreşti la imprimantă formularul de comandă şi confirmarea prin e-mail a comenzi tale. Website-ul trebuie să-ţi permită să reţii o chitanţă, o înregistrare a tranzacţiei după încheierea acesteaia. Dacă se întamplă ceva, contactează imedait furnizorul, dacă acesta nu te ajută, fă o plângere în scris. Tot nu ai rezolvat problema? Atunci ia legătura cu organiaţia pentru protecţia consumatorilor din ţară ta sau cu Centrul European pentru Consum, care te pot sfătui şi te pot ajuta.

Dacă ai plătit cu carte de credit, verifică întotdeauna chitanţa pe care o primeşti. Dacă observi ceva ciudat, de exemplu o plată de 500 lei in loc de 50lei, cât ar fi trebuit, suna la magazin şi apoi la compania care a emis cartea de credit . Acesta poate bloca plata şi, dacă este cazul, poate anula cardul, pentru a ămpiedica utilitzarea lui frauduloasă.

Iată însă câteva sfaturi, pentru a reduce riscurile cumpăraturilor online:

 1. Verifica reputatia celu care vinde produsul; majoritatea site-urilor ofera informatii despre proprietari si despre vanzarile lor anterioare, bazate pe comentariile altor cumparatori
 2. un ofertant onest este mereu gata sa raspunda la intrebari.
 3. Verifica descrierea produsului si pretul, Chiar e vorba de un chilipir sau ai putea cumpara produsul la celasi pret si din magazin? Dar daca pretul este prea bun sa fie adevarat? Fii atent d obicei cam asea stau lucrurile!
 4. Verifica Taxa de transport
 5. Verifica felul in care ofertantul vrea sa fie platit. Daca plata se face prin cec sau prin factura fiscala, esti pregatit sa-ti asumi riscul de a plati inainte de primirea bunurilor? Poti utiliza forme sigure de plata online, de exemplu prin sistemul PayPal sau prin custodie – adica poti trimite banii site-ului pe care se desfasoara licitatia si care transmite banii ofertantului numai dupa ce ai primit produsul cumparat.

DREPTURILE TALE DE CETĂŢEAN AL UNIUNII EUROPENE

Legile UE îţi dau dreptul SĂ:

 • primeşti informaţii complete despre ceea ce cumperi, înainte de a cumpăra
 • primeşti confirmarea scrisă pentru ceea ce cumperi, înainte de a cumpăra
 • anulezi comanda în 7 zile lucratoare (excluzând sfârşitul de săptămână sau sărbătorile legale);
 • refuzi cumpărarea unui produs pe care nu l-ai solicitat
 • primeşti bunurileîn cel mult 30 de zile de la comandă
 • fii protejat împotriva fraudelor cu cărţi de credit

Ştiaţi că?… : Consumatorii din Marea Britanie sunt cei mai pasionati de cumparaturi online; in 2005 au cheltuit 9,79 miliarde de euro (circa 34,2 mii de miliarde de lei), fiind urmati de germani, cu 9,71 miliarde de euro (circa 33.9 mii de miliarde lei). Cel mai frecvent se cumpara Cd-uri si pachete de calatorii, dar din ce in ce mai multa lume cumpara acum online imbracaminte si aparatura electrica

Reclame

2 comments so far

 1. soul on

  interesant post ember 😉 dar pe mine unul nu ma pasioneaza cumparaturile online. Ma rog, acuma m-am inscris la orange webcare.. sa imi platesc factura online 😀 sa vad ce si cum 😉

 2. Anka on

  yee.. mega tare chestia!!;) .. dar nu`s adepta cumparaturilor on`line.. 😀 off de ce tot timpul tre sa`mi iei vorbele din gura Soul??!!?!:))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: